Pille neked

Változz és változtass velünk!



Tápiókapuding

 

A tápiókagyöngy alapanyaga a maniókagyökér, az ebből őrölt lisztet még nedves állapotban szitán átpréselik. Egyfajta granulátumról beszélünk tehát. A tápiókát lehet sima liszt formájában is kapni. Akárhogyan is, a lényeg, hogy egy magas keményítőtartalmú, gluténmentes alapanyag. Semleges ízű, sok mindenre alkalmas, a gyöngyök izgalmas kalandozásokra csábítanak.Bevezetésként a legnépszerűbb, legegyszerűbb dolgot mutatjuk be neked: a tápiókapudingot. A távol-keleten széles körben elterjedt ez az édesség, kókusztejjel (vigyázat, nem a tej helyett használt kókuszvíz!)  és valamilyen trópusi gyümölccsel nagyon különleges desszert. Ne félj fűszerezni, hiszen a tápióka, mint fent írtam, teljesen semleges. A vanília és a gyömbér csak egy tipp, érdemes kísérletezni. A sót ne felejtsd ki, nagyon szépen kihangsúlyozza az ízeket. Gyümölcs helyett 1-1 evőkanálnyi pirított kókuszreszelékkel is fel lehet dobni, ehhez a kókuszt egy kevés barna cukorral száraz serpenyőben pirítsuk, míg aranybarna nem lesz. A lenti recept glutén- és tejmentes, de ez senkit ne tévesszen meg: aki kóstolja, annak nem a reform és a diéta szavak fognak beugrani, hanem az hogy hmmm, hogy ez mennyire finom...!

Tápiókapuding

6 adaghoz:

120 g tápiókagyöngy

75 g barnacukor vagy eritrit

200 g sűrűbb kókusztej (pl. Aroy-D, bioboltban kapható)

nagy csipet só

darabka vaníliarúd kikapart magja vagy 1 nagy csipet őrölt vanília, vagy 1 tk vaníliás cukor

 

1. A tápiókagyöngyöt áztassuk be kb. kétszeres mennyiségű vízbe. Hagyjuk állni legalább egy órát, míg a szemek megduzzadnak és puhulnak, majd szűrőben alaposan öblítsük át.

2. Tegyük át egy kisebb lábasba, mérjünk rá 400 ml vizet, adjuk hozzá a sót és a vaníliát, majd folyamatosan kevergetve kis lángon főzzük addig, míg a szemek áttetszővé válnak és megpuhulnak, és sűrűsödni kezd.

3.  Ekkor adjuk hozzá a cukrot, keverjük, míg feloldódik, végül a kókusztejet.

4.A puding elkészült, takarjuk le, hogy ne bőrösödjön, és osszuk szét tálkákba még mielőtt megszilárdulna. A tetejére 1-1 evőkanálnyi kókusztejet csorgathatunk még ráadásként.

A tetejére:

mangó vagy ananász (friss vagy fagyasztott)

A gyümölcsöket rakhatjuk rá natúran frissen, vagy egy kicsit megbolondíthatjuk az alábbi módon:

Karamellizált mangó vagy ananász: egy serpenyőben nagy lángon 2 csapott evőkanál barna cukrot megolvasztunk, rádobjuk a felkockázott gyümölcsöt, és hagyjuk, hogy a kifolyó lé feloldja a karamellt. Nagy lángon pirítjuk még pár percig míg a gyümölcs kis kérget kap itt ott és arany barnára pirul,a kifolyó léből és a cukorból pedig sűrű szaft lesz körülötte. Végül a gyömbérrel és a sóval fűszerezzük. Ha kevésnek találjuk a gyümölcs levét, 1-2 evőkanál vízzel vagy alma lével korrigáljunk.

Kanalazzuk a tápióka tetejére, behűtve tálaljuk.

Hűtőben, lezárva 3-4 napig eláll.

Köszönjük a cikket vendégbloggerünknek, Savanya Timinek (Torta-művek)

Küldetésünk

Hiszünk abban, hogy a boldogságodért Te vagy a felelős és tenned kell érte. Dolgozz azért, hogy elégedett lehess magaddal, kényeztesd magad, fordíts időt  azokra a dolgokra, amiket élvezettel végzel!

Változz és változtass velünk!

~ Pille

Kapcsolat

Kérdéseddel, észrevételeddel kérjük írj nekünk!

Ügyfélszolgálatunkat itt érheted el.

Hétköznap 9-16 óráig hívd a 62/658-107 telefonszámot.